Over Ons

Robbert ten Berge

Mijn verhaal

Eind jaren ’50 is FUTURAL opgericht door mijn vader Loek ten Berge. De exacte datum heb ik hem nooit gevraagd en die kans heb ik nu niet meer. De oudste gegevens die ik op papier heb kunnen achterhalen dateren van 1960.

Rond 1965 zijn mijn ouders verhuisd van Voorburg naar Sprang-Capelle. Daar werd FUTURAL echt flink uitgebreid, vooral met duiven van Jos Hermans, Lou Horemans, Janssen-Arendonk en nog enkele andere rassen die nu niet meer aanwezig zijn. In 1953, voor dat FUTURAL op werd gericht, werden reeds de eerste duiven gehaald bij Jos Hermans. Later werd FUTURAL het bijhuis van zijn huisvriend Hermans uit Brasschaat.

In 1967 kocht mijn vader de complete collectie duiven van Lou Horemans uit Schoten. In die jaren kocht hij veel duiven op bij stoppende hokken. Op die wijze verzamelde hij vele excellente kweekduiven. Drie jaar later in 1970 kocht hij de totale collectie duiven van Ko Nipius, voor toen de tijd een ongekend bedrag. Met deze duiven bouwde hij een zeer modern en succesvol kweekcentrum op.

Rond 1973 kwamen er problemen met de belastingdienst. Een verschil van inzicht met de af te dragen BTW zorgde er uiteindelijk voor dat een zeer groot deel ( 90 % ) van de aanwezige kweekduiven verkocht moest worden.  Er bleef dus maar een beperkt aantal koppels over. Dit waren voornamelijk Horemans, Aarden en Hermans duiven.

Vanaf 1978 ben ik mijn vader gaan helpen en tot 1991, toen hij helaas veel te vroeg is overleden, hebben wij samen het Kweekstation gerund. Door mijn drukke werkzaamheden, ik heb een eigen Montagebedrijf, is het kweken en aan klanten beschikbaar stellen van duiven op een laag pitje komen te staan.

Sinds mijn verhuizing van Waalwijk naar Sprang-Capelle een aantal jaren geleden heb ik nieuwe hokken kunnen bouwen en mijn passie, het kweken van mooie en goede duiven weer op kunnen pakken. Ik heb nog steeds de nazaten van de oude lijnen van mijn vader in het bezit en heb daar de laatste jaren nog wat versterkingen aan toe gevoegd. Onder andere heb ik duiven bij gehaald bij Wout Spierings,Hans Dekkers,Erik Limbourg,Ludo Bogaerts en Wanroys.

Hopelijk zien we elkaar eens op een van de beurzen waar ik sinds een aantal jaren weer  regelmatig jonge en kweekklare jaarlingen aanbied. Vele zijn reeds met mijn duiven geslaagd, en wie weet bent U wel de volgende. Veel plezier met het bekijken van mijn nieuw website en neem rustig contact met me op als U vragen heeft.

Neem contact met ons op

Scroll naar top